Blog

Zaharul de cocos, un deliciu sanatos

Zaharul de cocos, un deliciu sanatos

Palmierul de nuca de cocios mai este cunoscut si ca un pom al vieti in Indonezia si Filipine. Peste tot unde creste el reprezinta o sursa inepuizabila de diferite materiale folosite in viata de zi cu zi a nativilor. Lemnul este folosit la constructia de case si mobilier in timp ce coaja sa si cojile de nuci de cocos servesc ca materiale pentru intretinerea focului pentru locuitorii din padure. Chiar mai des, apa de cocos, “carnea” de cocos si ulei de cocos sunt folosite in preparate, in timp ce florile de nuca de cocos sunt folosite ca indulcitor natural, cum ar fi zaharul cocos.

Inainte ca zaharul alb rafinat sa devina utilizat la nivel global, zahar de nuca de cocos a fost indulcitorul cel mai frecvent utilizat in Indonezia si in alte tari din sud-estul Asiei. Acesta este facut din seva de nuca de cocos care este colectata cu grija printr-un proces special.

Zaharul de nuca de cocos, o alternativa sanatoasa

Zaharul de nuca de cocos este un indulcitor natural si sanatos deoarece are un indice glicemic scazut (IG), comparativ cu alte zaharuri. Prin urmare acesta este potrivit pentru diabetici si pentru oamenii care sunt supraponderali. Indicele glicemic de zahar de nuca de cocos, bazat pe numeroase rezultatele ale testelor din SUA, Filipine, Japonia si Australia, este in intervalul 35 – 54 la servire. Pentru a compara: indicele glicemic de la aceeasi cantitate de la alte zaharuri, cum ar fi zaharul alb rafinat, zahar si melasa au un interval de 65 la 100. Zaharul de date are IG 100, siropul de artar are 69 sau mai mult, iar mierea are IG 70 sau mai mult .

Pe langa indice glicemic scazut, zahar cocos este cunoscut pentru continutul sau de minerale. Este o sursa bogata de potasiu, magneziu, zinc si fier. Acesta contine de doua ori cantitatea de fier, de patru ori la fel de mult calciu si de magneziu si de peste zece ori mai mult zinc decat zaharul brun! Este, de asemenea, o sursa de vitamine in special vitaminele B1, B2, B3 si B6.

Utilizarea de zahar de nuca de cocos

Zaharul de nuca de cocos este folosit in Indonezia sub diferite forme ca indulcitor. Nativii amesteca sirop de cocos cu lapte de nuca de cocos pentru a face o bautura traditionala sau pentru a folosi siropul ca spread pe paine. Multe fabrici de ciocolata sfolosesc in prezent zaharul de nuca de cocos pentru a indulci bomboane de ciocolata. Pentru utilizarea zilnica, oamenii amesteca forma solida de sirop de cocos cu apa pentru a face un sirop lichid utilizat pentru indulcirea bauturilor si produselor de patiserie.

Cu toate acestea, cel mai popular si raspandit produs la nivel global sub forma de indulcitor de nuca de cocos este zaharul granulat de nuca de cocos. Este usor de utilizat si usor de stocat deoarece are cel mai mic continut de umiditate (1-3 %) si are un termen de valabilitate lung. Zaharul de nuca de cocos are un gust de caramel dulce si nu are aroma de nuca de cocos. Acesta poate fi folosit oriunde s-ar putea folosi zahar normal – pentru a indulci ceaiul, cafeaua sau alte bauturi, in diferite deserturi coapte sau crude, pentru indulcirea tartinabilelor dulci sau pe salate de fructe. Este deosebit de delicios presarat peste un spread de paine sau pe felii de fructe.

Reteta: spread de nuca de cocos dulce

  •     ulei de nuca de cocos – 1 ceasca
  •     1 lingura de zahar de nuca de cocos
  •     2 linguri de pulbere de Mesquite
  •     1 lingurita praf de vanilie
  •     un varf de cutit de sare din Himalaya

In primul rand, trebuie sa va asigurati ca uleiul de nuca de cocos PlanetBIO este jumatate topit. Daca nu, il topiti, prin plasarea borcanului cu ulei de nuca de cocos intr-un bol de apa calda asteptand pana cand se inmoaie (sa nu se transforme complet in lichid). Apoi turnam o cana de ulei de nuca de cocos topit intr-un nou vas adaugand zahar de nuca de cocos, pulbere de Mesquite, praf de vanilie si sarea. Se amesteca toate ingredientele cu o lingura si se foloseste ca spread pe paine, tort ca topping, peste felii de fructe sau ca atare. Pastrati-l in frigider. 🙂